Tag Archive | "Willy Brandt"

Tags: , , , ,

Tysk sorg i Warszawa


I 1970 kneler Vest-Tysklands forbundskansler Willy Brandt foran et monument tilegnet de jødene som ble drept i Warszawa-gettoen i 1943. Den tause gesten skaper store overskrifter.

Det er 7. desember 1970, en kald, overskyet formiddag i Warszawa. Willy Brandt er på besøk i byen for samtaler med ledere fra Polen og Sovjetunionen. Men forbundskansleren og hans følge besøker også et monument som er tilegnet de falne etter opprøret i den jødiske gettoen under andre verdenskrig. Da SS skulle tømme gettoen i 1943, gjorde tusenvis av jøder motstand mot tyskerne, bevæpnet med hjemmelagde bomber og enkle, innsmuglede våpen. Oppstanden ble brutalt slått ned. De som ikke ble drept i kampene, ble sendt til dødsleirene og gasset i hjel.

Den grovlemmede forbundskansleren går fram og legger en krans ved minnesmerket. Helt spontant kneler han så på den regnvåte bakken. I ca. 20 sekunder står han slik med bøyd hode. Brandts tause beklagelse går ikke upåaktet hen. Uten et ord har han gjenreist minnet om de millioner mennesker som falt som offer for nazismen 25 år tidligere. Gesten uttrykker også Tysklands skyld etter krigen og behovet for å minnes Holocaust. Eller, som Willy Brandt selv uttrykte det: «Ikke noe folk kan flykte fra sin historie».

Willy Brandts kneling skaper store overskrifter verden over og blir et sterkt symbol på den gjeld som ikke kan uttrykkes i ord. Noen uker senere blir han utvalgt til årets person av det amerikanske tidsskriftet Time, og høsten 1971 får han Nobels fredspris for sin avspenningspolitikk overfor Sovjetunionen og dets forbundsfeller i Øst-Europa. Brandt døde i 1992, to år etter Tysklands gjenforening. Men bildet av den knelende forbundskansleren lever ennå i manges minne,

 

Posted in HistorieComments (0)