Tag Archive | "Øystein Mæland"

Tags: , , , , , , , ,

Jens Stoltenberg har ikke ansvaret for 22. juli


Det er rett og slett latterlig at Jens Stoltenberg skal få skylden for det som skjedde 22. juli 2011. Det er ene og alene Anders Behring Breivik sin skyld, det som skjedde på Utøya og i Regjeringskvartalet i fjor. VG.no har i flere ledere sagt at Jens Stoltenberg bør ta hatten og gå, men vi i Nyhetsbloggen er av en helt annen oppfatning.

Jens Stoltenberg kunne ikke ha avverget massedrapsmannen Anders Behring Breivik fra å utføre sine handlinger den 22. juli i fjor. Det kunne heller ikke tidligere politidirektør Øystein Mæland gjort. At terrorberedskapen er for dårlig i Norge, er det ingen tvil om. Men man kan ikke laste én enkelt person for at denne beredskapen har vært for dårlig.

Om noen ville ha utført en terrorhandling i Norge i dag, så ville det vært like «enkelt» som da Anders Behring Breivik gjorde det i fjor. Norge er et vidstrakt land, og man kan aldri gardere seg mot terrorisme. Selvfølgelig kunne beredskapen ha vært bedre, men man kan uansett ikke forsikre seg 100 % mot terrorisme. Derfor kan verken Jens Stoltenberg eller Øystein Mæland lastes for det som skjedde 22. juli i fjor.

Øystein Mæland har dessuten ikke sittet så lenge i stillingen som politidirektør, og han kan derfor ikke lastes for dette. Om man skal peke på noen som ikke har gjort jobben sin, så må man heller se litt nærmere på hva Ingelin Killengreen gjorde i sin tid. Killengreen var politidirektør før Mæland, og satt vesentlig lengre i jobben. Under Ingelin Killengreen sin periode som politidirektør ble det innført store kutt i Politiet, og da kan man kanskje spørre hvorfor?

Politiet bør bli et satsingsområde i framtiden, og etaten har mye å lære av andre etater. For eksempel på den teknologiske fronten, så burde Politiet ha tatt i bruk nye IT-systemet mer likt det helsevesenet bruker. Politiet har for eksempel ikke nok kontakt over politidistriktene. Om en tyveribande forflytter seg fra Hedmark til Oppland, så har ikke Politiet gode nok rutiner til å fange opp disse tyvene. IT-systemene er bare noe av hva som er utdatert i Politiet.

Det er flaut å lese om at den tidligere politietterforskeren Leif A. Lier krever at Jens Stoltenberg må gå av. Leif A. Lier burde ha etterforsket såpass at han fant ut at Stoltenberg ikke kan lastes for det som skjedde 22 juli. At PolitiNorge er for dårlig kan nok skyldes dårlig styring blant toppsjefene i politietaten. En statsministers oppgave er ikke å detaljstyre Politiet, slik som mange tydeligvis mener.

Det blir for lettvint å skulle legge skylden over på en enkelt person, og det er nettopp det Verdens Gang og mange andre har gjort i disse dager. Jens Stoltenberg har ikke skyld i hva som skjedde den 22 juli, det er det bare Breivik som har! Hvis noen skal lastes for det som skjedde den 22. juli 2011, så er det Anders Behring Breivik.

Her er et bilde av statsminister Jens Stoltenberg:

 

Posted in NyheterComments (0)