Tag Archive | "Lasermannen"

Tags: , , , , , , , , , , ,

Lasermannen, seriemorderen og bankraneren John Ausonius


John Wolfgang Alexander Ausonius (født Wolfgang Alexander Zaugg, 12 juli 1953) er en svensk seriemorder, bankraner og mest kjent som Lasermannen. Ausonius skjøt totalt 12 personer i ulike attentater, først med gevær med lasersikte, og deretter med revolver. Det var journalisten Richard Aschberg i Aftonbladet som ga han tilnavnet lasermanne. Attentatene ble utført i Stockholm og Uppsala. Det blir kanskje litt feil å kalle han en seriemorder, for kun ett av ofrene døde, men jeg velger å omtale han som det likevel. For flere av ofrene fikk varige men for resten av livet. John Ausonius var en rasist, for alle ofrene hadde mørk hudfarge.

Sveriges nest største politijakt gjennom tidene ble satt i gang for å få tatt skytteren. Bare jakten på morderen knyttet til det som er omtalt som Palmemordet har det vært brukt flere politifolk på. John Ausonius ble tatt etter seks måneder på rømmen under et bankran. Han bedåret sin uskyld, men på tross av dette ble han siktet for ett mord, åtte mordforsøk  og åtte grov ran rundt om. Bevisene holdt ikke til å dømme han på alle punktene, så man skal ikke se bort i fra at han står bak mer enn det han egentlig ble dømt for.  Han har blitt diagnostisert med dyssosial personlighetsforstyrrelse. Denne forstyrrelsen gjør at en person har avvikende adferd, tanker og følelser. Denne tilstanden defineres som en personlighetsforstyrrelse.

John Ausonius ble født på Lidingö under navnet Wolfgang Zaugg, men vokste opp i Vällingby, Stockholm. Foreldrene til seriemorderen Ausonius var begge innvandrere, hans mor tysk og hans far sveitser. John Ausonius ble svensk statsborger i 1979. I sin barndom ble han plaget på grunn av sitt utseende, sitt svarte hår og mørke utseende. Han var en dyktig gutt på skolen, og deltok ofte i debattene som foregikk i klassen. Først endret Wolfgang Zaugg navnet sitt til John Stannerman, og deretter til John Ausonius som kjennetegner han nå. Ausonius ble innkalt til verneplikt, på tross av at han var tiltalt for grov mishandling og underslag. Senere ble han fritatt fordi han truet en befal og andre vernepliktige. Under tjenestetiden lærte han seg å håndtere forskjellige våpen, og han skal ha vært en meget god skytter.

Etter at han ikke fikk fullføre militærtjenesten begynte han å studere på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Han sluttet på denne studien etter kort tid, og skal ha vært hjemløs i en periode også. Han skal ha drevet med opsjonshandel i en kort periode, og det skal ha gått veldig bra, men plutselig ble han stående uten ett rødt øre i inntekt. Årsaken til at John Ausonius begynte å ranke banker var hans spilleavhengighet. Han byttet ofte utseende gjennom hårfarging og å endre sin øyenfarge. Det gjorde han med å bruke kontaktlinser med en blå farge. I et intervju skal han ha uttalt at han kunne drepe en innvandrer for å forlede Politiet fra bankranene, og fordi han hatet innvandrere.

Det første attentatet han gjorde var den 2. august i 1991, da han skyter en antropologistudent ved Gärdet tunnelbanestasjon. Politiet hadde vansker med å finne en gjerningsmann på grunn av at Ausonius ikke hadde noen tilknytning til noen av ofrene. Politiet opplevde et gjennombrudd da de etterlyste en hvit Nissan Micra SLX som hadde blitt sett ved skuddene 22 og 23 januar. Alle eiere av disse bilene ble kontrollert, og det viste seg at Ausonius hadde leid en bil av denne typen av et uteleierfirma i Stockholm. Politiet prøvde da å komme i kontakt med John, men verken hans telefonnummer eller adresse skulle vise seg å stemme.

Ausonius ble innkalt til et avhør den 25. januar på en adresse man trodde han brukte. Han selv fulgte nyhetssendingene tett, og da Politiet gikk ut i media og etterlyste bilen han hadde brukt, rømte han til Sør-Afrika ved slutten av februar. Han kom ikke tilbake før i mai. Politiet hadde ikke fått stilt rutinespørsmålene som de egentlig skulle ha stilt for lenge siden. Politiet visste om alle lovbruddene han hadde gjort før, og han var deres eneste mistenkte.

En ansatt i Politiet som hadde deltatt i etterforskningen av Palmemordet hadde hørt om John Stannerman (det tidligere navnet til John Ausonius), som hadde jobbet som kinomaskinist på kinoen Grand i Sveavägen. Etter at dette kom fram ble Politiet svært interessert i å komme i kontakt med Ausonius. Men John Ausonius satt fengslet på det tidspunktet da Olof Palme ble drept, siktet for flere voldsforbrytelser.

Da Ausonius kom tilbake fra Sør-Afrika, og entret Sverige fant Politiet ut han tømte postboksen sin. Det ble da satt i gang spaning på John Ausonius for å finne ut hvor han bodde. Det svenske Politiet fant ut at han hadde leid noen filmer i en videobutikk, og bestemte seg da for å spane på denne videobutikken. Da Ausonius kom til butikken for å levere tilbake filmene, fulgte Politiet etter. Dermed fant de ut bostedet hans. Ettersom Politiet visste hvor han bodde, kunne de følge med på alt han gjorde. Dagen etter at man hadde funnet ut hvor han bodde, skulle han ut på et bankran igjen. Ausonius syklet til plassen Södermalm, skiftet klær og ranet på nytt en bank. Det han ikke visste var at Politiet fulgte med på hele ranet. Det ble utvekslet skudd mellom Politiet og Ausonius, men de klarte å pågripe han. Endelig var Lasermannen tatt, den 12. juni 1992.

Ett og et halvt år skulle det ta før John Ausonius skulle bli dømt. Den 14. januar 1994 ble han dømt av Stockholms tingrätt til livstids fengsel for ett mord, ni mordforsøk og ni ran. Han ble dømt mot sin vilje, og han ble frikjent for to av mordforsøkene. Saken ble etterhvert anket i  Svea hovrätt, men ble komplisert da han skal ha mishandlet to av sine forsvarsadvokater den 4. oktober 1994. De to forsvarsadvokatene sa fra seg oppdraget, og to nye ble satt inn i saken. Den 31. januar 1995 ble rettergangen gjennopptatt, men da mishandlet han forsvarsadvokatene i forkant av rettens samling. 19. mai 1995 ble han dømt til livstids fengsel, og han tjener nå sin straff ved Kumlaanstalten fengsel. Dette er Sveriges største fengsel. I etterkant er det en person som har blitt kalt Lasermannen, og denne personen var inspirert av John Ausonius. Disse drapene foregikk i Malmö.

Likte du denne artikkelen? Da liker du sikkert disse artiklene om seriemordere også:

Seriemorderen Ed Gein som stjal lik fra gravplassene

De 5 verste seriemorderne gjennom tidene

 Norges verste seriemorder gjennom tidene

Her kan dere se et bilde av denne bankraneren John Ausonius:

 

 

 

 

 

 

Posted in Alt muligComments (0)