Tag Archive | "Fengslet i Kongo"

Tags: , , , , , ,

Tjostolv Moland er død, bare 32 år gammel


Det var en trist nyhetssak som dukket opp 18. august 2013, og det var at 32 år gamle Tjostolv Moland er funnet død på sin celle. Det skal være hans nære venn Joshua French som fant han på cellen i Kongo. Tjostolv Moland og Joshua French har sittet fengslet i Kongo i flere år, etter at kongolesiske myndigheter mente at de hadde drept sjåføren sin. Hele rettssaken som pågikk i Kongo var en farse, og disse har på ingen måte fått en rettferdig dom. Read the full story

Posted in NyheterComments (0)

Tags: , , , , , , , ,

Joshua French snakker ut om sin kristne tro


Den dødsdømte nordmannen Joshua French som sitter fengslet i Kongo sier at man skal frykte og respektere Herren. Jushua French og Tjostolv Moland som begge sitter fengslet i har begge funnet kristendommen. French har stilt opp til intervju med den kristne avisen Vårt Land , og har funnet Gud slik som mange gjør når de sitter fengslet. Det skal visstnok være Gud som skal ha funnet French og ikke French som har funnet Gud. Forholdene disse dødsdømte nordmennene har er noe vi nordmenn ikke kan forestille oss. I fengselscellen har de liggeunderlag, et plastbord, biblene sine og noen stoler.

Joshua French sier at kristendommen er hans personlige ting, og at han ikke ber sammen med Tjostolv Moland som sitter sammen med han i fengslet. French ber hver dag til Gud, og han ser ut til å ha funnet roen i det mange nordmenn tror på. Det er bare noen få uker til nordmennene i Kongo overføres til fengslet i Kinshasa. For familien hjemme i Norge har det vært vanskelig å få kontakt i den siste tiden fordi deres mobil har blitt inndratt, og de får ikke ringe hjem til Norge. Journalister har ikke adgang til fengslet, så Vårt Land har tatt intervjuet på mobil. Denne mobilen som de bruker har blitt smuglet inn i fengslet.

De fleste nordmenn kjenner til historien om Jushua French og Tjostolv Moland. Den 5. mai 2009 ble Abedi Kasongo funnet skutt og drept omtrent 100 kilometer utenfor Kisangani. Etter en voldsom jakt i jungelen blir Joshua French arrestert. Etter fire dager overgir kameraten Tjostolv Moland seg til «politiet» i landsbyen Mambasa. Den 8. september i år mottar de dommen i det som kalles militærtribunalet. Joshua French blir funnet skyldig i medvirkning til blant annet drap, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund og får fire dødsdommer. I tillegg ble han dømt til 20 års fengsel for ulovlig våpenbesittelse. Vi i Nyhetsbloggen ønsker Joshua French og Tjostolv Moland en god jul, og hadde det vært lettvint skulle vi sendt nedover noen juleøl!

Posted in NyheterComments (0)