Tjostolv Moland er død, bare 32 år gammel

Det var en trist nyhetssak som dukket opp 18. august 2013, og det var at 32 år gamle Tjostolv Moland er funnet død på sin celle. Det skal være hans nære venn Joshua French som fant han på cellen i Kongo. Tjostolv Moland og Joshua French har sittet fengslet i Kongo i flere år, etter at kongolesiske myndigheter mente at de hadde drept sjåføren sin. Hele rettssaken som pågikk i Kongo var en farse, og disse har på ingen måte fått en rettferdig dom.

Utenriksminister Espen Barth Eide har i sin tid som utenriksminister gjort alt for lite for at de dødsdømte nordmennene har kunnet sette foten på norsk jord igjen. Jonas Gahr Støre prøvde i sin tid, men det var ikke godt nok. Det er skammelig fra norske myndigheter at Joshua French og Tjostolv Moland har måttet sone under de forferdelige forholdene i Kongo. Joshua French tar dødsfallet veldig tungt, og det er tøft for en som har stått han så nær i mange år, og plutselig miste bestekameraten.

Det er nå over fire år siden Tjostolv Moland og Joshua French ble «dømt» i Kongo, og de har vært fengslet siden mai 2009. Alle husker nok den komiske rettssaken som foregikk i Kongo, hvor både French og Moland fikk dødsstraff. Tjostolv Moland som i dag døde, har vært alvorlig syk opptil flere ganger under oppholdet i de forferdelige fengslene i Kongo. Det har ikke bare vært forferdelig for de dømte, men familie og venner i Norge har ventet på at de skulle komme tilbake til Norge. Det har vært mange skuffelser de siste årene, og situasjonen har vært fastlåst en stund nå.

Foto av Tjostolv Moland:

Tjostolv Moland

Her vil vi skrive en oppsummering slik saken har vært:

– Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i Kongo i mai 2009. Joshua French ble tatt den 9. mai, og noen dager senere ble også Moland tatt. Begge var mistenkt for drap på deres sjåfør Abedi Kasongo, men de har hele tiden nektet straffskyld.

– Den 8. september 2009 ble de funnet skyldig i drap på sjåføren Abedi Kasongo. I tillegg til dette ble de også dømt for drapsforsøk, spionasje(?), væpnet ran og forsøk på å danne en kriminell organisasjon. Tjostolv Moland og Joshua French anket dommen.

– Dommen ble anket av de begge til den militære høyesteretten i Kinshasa.

– Det skulle gå to år til før saken ble behandlet i ankedomstolen i Kisangani, hvor de to nordmennene var fengslet.

– Den 10. juni 2011 ble de dømt til døden igjen. Tjostolv Moland ble dømt for selve drapet, mens de begge to ble dømt for ulovlig våpenbesittelse, spionasje, drapsforsøk, væpnet ran samt for å ha dannet et kriminelt forbund.

– Verken Tjostolv Moland eller Joshua French anket dommen, ettersom de håpet at de kunne få sone resten av straffen i Norge.

– Før julen i 2011 ble Tjostolv Moland og Joshua French flyttet til et nytt fengsel, denne gangen i byen Kinshasa.

– Siden Moland og French ble fengslet i 2009 har norske myndigheter vært i samtaler med kongolesiske myndigheter flere ganger, men ikke noe har ført fram til soning i Norge. Mange har stilt spørsmål om norske myndigheter har gjort nok, og det med god grunn. Målet til norske myndigheter har vært at de skal sone i Norge, men dette målet har enda ikke blitt nådd. Nå er det bare Joshua French som sitter fengslet i Kongo, etter at Tjostolv Moland ble funnet død på cellen 18. august 2013.

Våre tanker går til familie, venner og alle andre som er berørt av denne saken.

Her er et bilde av Tjostolv Moland og Joshua French:

Joshua French og Tjostolv Moland

Nyheter


Leave a Reply